Redakcja Hmag
16.05.18

4 rzeczy, które warto wiedzieć o drewnianych blatach kuchennych

Wyposażanie domu jest procesem przyjemnym, choć nieco trudnym. Na rynku można bowiem znaleźć bardzo szeroką ofertę mebli, które różnią się sposobem wykonania i jakością. Szybko zmieniają się także aranżacyjne trendy.

Jak wyszukiwać meble najpotrzebniejsze? Na jakie dodatki warto zwrócić uwagę? O tym poniżej.

1. Materiał na drewniane blaty kuchenne

Pod pojęciem „blat drewniany” mieści się kilka rodzajów blatów, których głównym elementem składowym jest drewno lub materiały drewnopochodne. Przede wszystkim są to blaty z drewna litego. Ten rodzaj blatów wykonany jest w 100% z elementów drewnianych łączonych ze sobą w taki sposób, by powstała jednolita płyta o określonych wymiarach.

Drugim typem drewnianych blatów są blaty obłogowane. Składają się one z płyty wiórowej oklejonej z trzech stron 2-3 milimetrową drewnianą okleiną. Spodnia część płyty zabezpieczona jest wodoodpornym papierem. Trzecim rodzajem blatów drewnianych są blaty laminowane. Składają się one z płyty wiórowej pokrytej warstwą laminatu.

2. Zalety blatów drewnianych

Blaty drewniane są lekkie, funkcjonalne i łatwe do utrzymania w czystości. Zabezpieczone lakierem są odporne na zabrudzenia i wilgoć, natomiast pokryte laminatem poza odpornością na czynniki zewnętrzne charakteryzuje jeszcze trwałość.

3. Funkcjonalność

Blaty drewniane są łatwe do utrzymania w czystości. Do czyszczenia lakierowanych powierzchni wystarczy miękka ściereczka i letnia woda z dodatkiem delikatnego detergentu np. płynu do naczyń. Podobnych środków można używać przy blatach laminowanych. Ponadto są trwałe, co nie oznacza, że niezniszczalne.

Aby długo nam służyły trzeba uważać przede wszystkim na ich zamoczenie. Wprawdzie lakier lub laminat chronią drewno, niemniej jednak częste zalewanie powierzchni i długotrwałe działanie wody na blat może uszkodzić warstwę ochronną.

Blaty drewniane nie są odporne na wysoką temperaturę, więc nie należy stawać na nich naczyń dopiero zdjętych z kuchenki. Nie powinno się także kroić na blacie, ponieważ można w ten sposób zniszczyć zewnętrzną powłokę ochronną.

Wybierając blat do swojej kuchni warto mieć na uwadze fakt, że jedynie blaty z litego drewna można odnowić. Kiedy pojawią się uszkodzenia, blaty z litego drewna można wycyklinować i powtórnie zabezpieczyć lakierem.

4. Cena

Cena blatów drewnianych jest bardzo zróżnicowana i zależy od rodzaju materiału, z którego został wykonany blat. Najdroższe są blaty z litego drewna, nieco tańsze blaty obłogowane, zaś najtańszymi w tej grupie są blaty laminowane.

Artykuł został przygotowany przez Gepetto specjalizującej się w produkcji paneli ściennych i blatów drewnianych.

Czytany: 73

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *